Kuchnia vs. catering. Jak przygotowywać posiłki w placówce dla najmłodszych?

Każda placówka może samodzielnie zadecydować o przygotowywaniu posiłków na miejscu lub rozpoczęciu współpracy z firmą zewnętrzną. Zdania na temat tego, co wybrać dzielą nie tylko rodziców, ale także właścicieli przedszkoli i żłobków. Też czeka Cię ta trudna decyzja? Sprawdź, jakie są największe atuty samodzielnej kuchni lub cateringu i podejmij najlepszą decyzję!

Wybór pomiędzy przygotowaniem przestrzeni do przyrządzania posiłków w przedszkolu i zatrudnieniem odpowiednich pracowników a przywożeniem gotowych już porcji to dylemat, który dotyczy przede wszystkim nowo otwieranych placówek. Koszty, które są związane zarówno z jedną, jak i drugą opcją powodują, że zmiana sposobu żywienia dzieci jest bardzo sporadyczna. Okresowa zmiana przygotowywania posiłków najczęściej jest związana np. z pracami remontowymi.

Kuchnia/catering – wady i zalety

Co wybrać? Zarówno wybór cateringu, jak i zainwestowanie w kuchnię z prawdziwego zdarzenia ma swoje plusy i minusy. Poniżej przedstawiamy wady i zalety obu tych rozwiązań:

KUCHNIA

Jeśli chcesz zainwestować w przygotowanie posiłków bezpośrednio w przedszkolu/żłobku przygotuj się na:

  • konieczność spełnienia określonych wymagań odnośnie liczby pomieszczeń, ich wyposażenia i przeznaczenia. Szczegółowe wytyczne można znaleźć w systemie HACCP, dobrych praktykach higienicznych (GHP) i dobrych praktykach produkcyjnych (GMP). Można tam znaleźć m.in. informacje o obowiązku zorganizowania oddzielnego pomieszczenia na przygotowywanie posiłków czy zmywanie naczyń. Metraż nie każdej placówki może pozwolić na wydzielenie aż tak dużej przestrzeni. Trzeba będzie spełnić wymogi także np. odnośnie wentylacji pomieszczeń;
  • duże nakłady inwestycyjne – związane z wyposażeniem kuchni m.in. w urządzenia do obróbki termicznej itp.
  • zatrudnienie dodatkowych pracowników – kucharza i pomocy kuchennych;
  • konieczność nawiązania stałej współpracy z dostawcami towarów.


Posiadanie własnej kuchni ma jednak także swoje zalety:

  • pewność, że podawane najmłodszym posiłki zostały przygotowane w oparciu o odpowiednie normy z wykorzystaniem produktów ze sprawdzonego źródła. Dzięki temu mamy pewność, że przygotowane dania to pełnowartościowe i smaczne potrawy. Wiele osób uważa, że posiłki, które są przygotowywane na miejscu zdecydowanie bardziej smakują dzieciom;
  • duże koszty, które są związane z inwestycją zwracają się po dłuższym czasie korzystania z przedszkolnej kuchni;
  • elastyczność – np. możliwość dostosowania jadłospisu do potrzeb konkretnego dziecka – rodzice często mogą zapoznać się z jadłospisem i nanieść poprawki wedle uznania;
  • regularny tryb pracy przedszkolnej/żłobkowej kuchni – nie trzeba pamiętać o odbieraniu posiłków o konkretnych godzinach itp.

CATERING

Jakie dobre i złe strony ma korzystanie z usług firm gastronomicznych?

  • Wygoda – w porównaniu z tradycyjną kuchnią przywożenie gotowych dań na pewno jest o wiele wygodniejsze. Trzeba zainwestować w mniejszą ilość sprzętu. Nie ma jednak potrzeby zatrudniania osób zajmujących się gotowaniem ani nawiązania kontaktu z dostawcami półproduktów;
  • mniejsze wymagania odnośnie organizacji wyżywienia w placówce;
  • konieczność ponoszenia regularnych kosztów związanych ze współpracą z firmą cateringową. Dzienne wyżywienie dziecka to jednak stosunkowo nieduży koszt sięgający maksymalnie kilkunastu złotych;
  • ryzyko skorzystania z usług niesprawdzonej firmy, której posiłki niekoniecznie posmakują maluchom;
  • sprzeciw rodziców – o ile w przypadku kuchni w placówce rodzice najczęściej nie mają żadnych zastrzeżeń, catering może ich niepokoić. Rodzice – zwłaszcza ci, którzy spotkali się już z cateringiem, który nie zadowalał ich swoją jakością – mogą żądać zmiany sposobu żywienia podopiecznych. Obecność kuchni w placówce może być jednym z czynników, które mają wpływ na wybór konkretnej placówki przez rodziców;
  • szansa na spełnienie restrykcyjnych wymagań żywieniowych dzieci np. z dietą bezmleczną czy bezglutenową;
  • możliwość dostosowania oferty do potrzeb własnej placówki. Wybierając dostarczanie posiłków przez catering mamy kilka opcji:

– przywożenie posiłków kilka razy dziennie, o wyznaczonej godzinie (śniadanie, obiad, podwieczorek)

– przywożenie posiłków raz dziennie, najczęściej we wczesnych godzinach porannych – po stronie placówki jest odpowiedzialność za podgrzanie lub chłodzenie potrawy przed podaniem

Do niektórych placówek przywożone są jedynie obiady, a za przygotowanie śniadań i podwieczorków odpowiadają pracownicy przedszkola. Catering może jednak zapewnić dostarczanie wszystkich posiłków.


O czym jeszcze trzeba pamiętać?

Niezależnie od tego, czy chcesz nawiązać współpracę z firmą zewnętrzną, czy też postanowiłaś/eś zainwestować we własną kuchnię należy pamiętać o tym, że wyżywienie podopiecznych musi spełniać wymagania dla danej grupy wiekowej, które wynikają z aktualnych norm żywienia populacji w Polsce. Informacje na ten temat opracowuje Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła w Warszawie.

W kolejnym artykule dowiesz się więcej na temat tego, jakie szczegółowe wymagania muszą spełnić placówki, do których jedzenie dowozi catering oraz przedszkola i żłobki, w których jedzenie jest przygotowywane na miejscu.

 

____

Czy wiesz, że kiwi jest 2 razy bardziej bogate w witaminę C niż pomarańcze a cytryny zawierają więcej cukru niż truskawki? Tymczasem dooplacenia.pl informuje rodziców o opłatach za żłobki i przedszkola oraz dyskretnie przypomina o przeterminowanych płatnościach.

Zobacz, dlaczego potrzebujesz dooplacenia.pl w swoim przedszkolu.