Wymagania odnośnie kuchni i cateringu w przedszkolu/żłobku. Gdzie szukać konkretnych wymagań?

Najpopularniejszą formą organizowania wyżywienia w placówkach dla najmłodszych są bezapelacyjnie kuchnie. Coraz częściej korzystamy jednak z cateringu. Na rynku z roku na rok pojawia się coraz więcej firm gastronomicznych, które serwują sprawdzone i smaczne posiłki. Ty też zastanawiasz się nad nawiązaniem współpracy z firmą zewnętrzną? A może myślisz o otworzeniu placówki i jednak chcesz zdecydować się na posiadanie własnej kuchni? Sprawdź, jakie wymagania powinnaś/powinieneś spełnić!

Opcja nr 1. Catering

Catering w przedszkolu to coraz bardziej popularne rozwiązanie nie tylko w placówkach, które nie mają warunków lokalowych na zorganizowanie własnej przestrzeni do przygotowywania posiłków.

Szczegółowe wymagania dla przedszkoli, które chcą korzystać z cateringu

Wybór jedzenia dowożonego przez firmę gastronomiczną nie oznacza, że nie trzeba spełniać żadnych wymogów odnośnie wyżywienia. Konkretnych wytycznych na temat placówek z cateringiem dostarcza system HACCP, zasady GHP (dobre praktyki higieniczne) oraz GMP (dobre praktyki produkcyjne). Do obowiązków placówek, które nawiązały współpracę z cateringiem należy m.in.:

  • sprawdzenie, czy firma dowożąca posiłki spełnia wymagania sanitarno – higieniczne podczas produkcji, czy zachowane są odpowiednie warunki w trakcie transportu a także czy wybrany przez nas catering uwzględnia potrzeby żywieniowe kilkulatków.

Ponadto, trzeba pamiętać o:

  • posiadaniu książeczek sanitarno – epidemiologicznych przez pracowników;
  • zorganizowaniu dwóch osobnych pomieszczeń – tzw. kuchni brudnej i kuchni czystej, a w każdym z nich umywalka (miejsce do mycia i dezynfekcji rąk). Konieczne będą także dodatkowe zlewy, jeśli planujemy np. umyć dzieciom jabłka na podwieczorek – nie można korzystać z tej samej umywalki;
  • wyposażeniu w fartuchy robocze i przygotowaniu miejsca na ich przechowywanie (specjalna szafa);
  • odpowiednim urządzeniu pomieszczeń – należy nie tylko zapewnić odpowiednią temperaturę podczas przechowywania potraw i ewentualnego ich podgrzewania;
  • mierzeniu temperatury bezpośrednio po dostawie – wg wytycznych GHP i GMP trzeba regularnie sprawdzać temperaturę otrzymanych posiłków;
  • sposobach postępowania w przypadku wykrycia niezgodności – dotyczy to nie tylko sytuacji, w której otrzymane od firmy gastronomicznej posiłki mają za wysoką lub zbyt niską temperaturę. Potrzebne będzie opracowanie procedur w odniesieniu do tak zwanej analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Przestrzegając zasad HACCP, GHP i GMP należy przygotować instrukcje na temat postępowania z żywnością, utylizacją odpadów (np. pojemników jednorazowych) czy dezynfekcji rąk;
  • kontroli jakości wody – na ten temat pojawił się już wpis na naszym blogu – kliknij tutaj.


Opcja nr 2. Kuchnia

Kuchnia w przedszkolu? Weź to pod uwagę już na etapie projektowania

Posiadanie własnej kuchni w przedszkolu niewątpliwie ma wiele zalet. Nic więc dziwnego, że nadal to najpopularniejszy sposób przygotowywania posiłków dla podopiecznych placówek edukacyjnych. Jeśli chcesz zdecydować się na posiadanie własnej przedszkolnej kuchni musisz jednak pamiętać o tym już na etapie wyboru lokalu/powstawania budynku przeznaczonego na przedszkole. Dlaczego?

  • Należy uwzględnić wymogi sanitarne związane z produkcją żywności – konieczne będzie zorganizowanie magazynu, wydzielenie pomieszczenia wstępnej obróbki produktów spożywczych, kuchni właściwej, zmywalni naczyń i pomieszczenia socjalnego dla pracowników kuchni;
  • trzeba zorganizować oddzielne wyjścia dla dostawców towaru i pracowników kuchni a powierzchnie w miejscach produkcji żywności powinny być łatwozmywalne itp;
  • należy pamiętać o zapewnieniu odpowiedniej wentylacji pomieszczeń.


Co jeszcze trzeba wiedzieć przed uruchomieniem własnej kuchni w przedszkolu?

  • Trzeba spełniać wymagania określone przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Niestety, jak dotąd nie zostały one sformułowane w postaci wykazu urządzeń, które powinny znaleźć się w kuchniach znajdujących się w placówkach edukacyjnych itp.
  • Inspektor sanitarny podczas wizyty w placówce określa, czy spełnia ona wymogi związane z GHP i GMP i m.in. na tej podstawie wydaje opinię. Analizowane są zarówno warunki sanitarne, jak i techniczne. Pozytywna decyzja Sanepidu to jeden z warunków umożliwiających otworzenie przedszkola.
  • Nie można zapomnieć również o zastosowaniu odpowiednich zabezpieczeń przed owadami (np. specjalnych siatek) i innych szkodników;
  • Opracowanie procedur systemu HACCP a także kontrola jakości wody obowiązuje także w przypadku posiadania własnej kuchni – nie tylko, gdy zamawiamy catering z zewnątrz.

___

Czy wiesz, że dziecko w wieku 4-6 lat rośnie w każdym roku przeciętnie o 5-7 cm? Z kolei masa ciała zwiększa się w tym okresie średnio 2-3 kg rocznie. Tymczasem dooplacenia.pl informuje rodziców o opłatach za żłobki i przedszkola oraz dyskretnie przypomina o przeterminowanych płatnościach.

 

Zobacz, dlaczego potrzebujesz dooplacenia.pl w swoim przedszkolu.