8 ciekawych pomysłów na warsztaty kulinarne. Owocowe, kolorowe propozycje, którym nie sposób się oprzeć!

Wspólne przygotowywanie posiłków w przedszkolu uczy gotowania, rozwija wyobraźnię i doskonale integruje grupę. Szukasz pomysłów na proste w wykonaniu przekąski i napoje, które można przygotować z kilkulatkami? Chcesz szczegółowo zaplanować przebieg kulinarnych warsztatów? Dziś prezentujemy 8 smakowitych propozycji, które urozmaicą przedszkolne zajęcia.

Dlaczego kulinarne warsztaty to doskonały pomysł na zajęcia w przedszkolu?

Przygotowywanie prostych przekąsek w przedszkolu to już w wielu placówkach prawdziwa tradycja. Nawet, jeśli nie dysponujemy kuchnią można stworzyć naprawdę pyszne słodkości (i nie tylko!). Warsztaty kulinarne mają wiele zalet – przede wszystkim wpływają na rozwój dziecka, które:

  • poznaje i rozróżnia owoce, warzywa i inne składniki potrzebne w kuchni;
  • rozwija swoją kreatywność – szczególnie dobrze widać to podczas przygotowywania deserów z owocami i/lub galaretką. Każda przekąska na pewno będzie nieco inna;
  • rozwija zdolności manualne – przelewa, przesypuje, miesza różne składniki ze sobą;
  • uczy się czerpania przyjemności z gotowania – zabiegani rodzice nie zawsze mają czas przekazać dzieciom, że wspólne spędzanie czasu w kuchni naprawdę może sprawiać mnóstwo frajdy;
  • uczy się planowania sobie pracy i współpracy z innymi;
  • doskonali matematykę – np. poprzez odliczanie liczby potrzebnych owoców.

Do meritum: kulinarne przeboje wraz ze składnikami i sposobem przygotowania

Nie przedłużamy! Poniżej znajdziesz 8 najpopularniejszych pomysłów, które warto wykorzystać w trakcie warsztatów kulinarnych w przedszkolu.

  • 1. LODY – doskonała ochłoda zwłaszcza w upalne, letnie dni! Wiele osób rezygnuje z samodzielnego przygotowania lodów z uwagi na konieczność długiego mrożenia. Jeśli nie masz możliwości przygotowania np. sorbetów owocowych, skorzystaj z naszego ekspresowego przepisu na ciepłe lody.

Potrzebne będą: mleko, śmietanka w proszku „Śnieżka”, kolorowe galaretki, wafelki, kolorowe posypki.

Sposób wykonania: mleko zmiksuj ze „Śnieżką”. Dodaj zastygniętą galaretkę i ponownie zmiksuj, przełóż do wafelków. Udekoruj posypkami.

  • 2. GOFRY – kilkulatki ( i nie tylko!) je uwielbiają. Mogą stać się atrakcją nie tylko wakacyjnych podróży, ale i… pobytu w przedszkolu. Potrzebna będzie jednak sprawdzona gofrownica.

Potrzebne będą: 0,5 kg mąki, 5 jaj, ½ kostki margaryny, 1 proszek do pieczenia, 2,5 szkl. wody; do dekoracji: owoce, cukier puder lub bita śmietana.

Sposób wykonania: rozpuść margarynę i dodawaj po kolei składniki. Na końcu dodaj ubitą pianę z 5 białek.

  • 3. KANAPKI – kolorowe, urozmaicone kanapki pokonają nawet największego niejadka.

Potrzebne będą: pieczywo, warzywa (liście sałaty, ogórki, pomidory, rzodkiewki), żółty ser, opcjonalnie wędlina, ugotowane jajka lub inne składniki; sól, pieprz.

  • 4. SAŁATKI – w przedszkolach królują sałatki owocowe, ale wspólnie z dziećmi można przygotować także i inne sałatki – np. sałatkę z sałatą, kurczakiem i mozzarellą. Wszystko zależu od kulinarnych upodobań Twoich podopiecznych.
  • 5. OWOCOWE SZASZŁYKI I NIE TYLKO – wykonanie smakowitych, owocowych szaszłyków zajmuje dosłownie chwilę. Proponujemy szaszłyki po czekoladowym tuningu!

Potrzebne będą: owoce (mango, jabłka, banany, truskawki itd.); czekolada deserowa, oliwa, długie wykałaczki.

Sposób wykonania: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj z niewielką ilością oliwy. Pokrojone na kawałki owoce nadziewaj na wykałaczki i maczaj je w płynnej czekoladzie. UWAGA! Decydując się na ten przepis ryzykujesz czystość ubrań i przedszkolnego wyposażenia 😉 Pamiętaj zatem o odpowiednim „zabezpieczeniu terenu”, bo taką atrakcję dzieci na pewno zapamiętają na długo.

  • 6. DESERY JOGURTOWE – idea tego typu deserów jest rewelacyjnie prosta. Wystarczy jogurt naturalny lub grecki i kilka innych składników, aby stworzyć naprawdę obłędny w smaku deser. Mając pod ręką podstawowe składniki możecie wspólnie wyczarować nawet tiramisu. Wadą jogurtowych deserów jest jednak konieczność oczekiwania – zwłaszcza, gdy wykorzystujesz galaretki.

Potrzebne będą: owoce (do wyboru), galaretka, ciasteczka (opcjonalnie musli), kubeczki na desery; opcjonalnie: czekolada, nutella, kakao, posypki do dekoracji.

Sposób wykonania: na dnie kubka/szklanki umieść pokruszone ciastka, herbatniki lub płatki śniadaniowe; przykryj je warstwą jogurtu (do którego można dodać nieco cukru pudru). Schłódź w lodówce. Przykryj owocami, stratą czekoladą/posypkami lub zalej tężejącą galaretką. Poczekaj, aż galaretka zastygnie.

  • 7. KOKTAJLE – jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodkości to zdecydowanie opcja dla Ciebie. Przygotowanie koktajlu jest dziecinnie proste, jeśli posiadasz specjalny dzbanek lub mikser z końcówką blendującą. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i w kilka chwil pyszny koktajl jest już gotowy!

Potrzebne będą: owoce (maliny, truskawki, jagody, banany itp.), woda lub jogurt naturalny/maślanka; opcjonalnie cukier.

  • 8. LEMONIADA – wspólne wykonanie lemoniady z dziećmi to doskonały sposób na zaciekawienie maluchów i zastąpienie zdrowym piciem popularnych słodkich, gazowanych napojów.

Potrzebne będą: litr wody, 2 cytryny, kilka łyżek miodu.

Sposób wykonania: Sparzoną cytrynę pokrój w plasterki, z drugiej wyciśnij sok. Wszystko wymieszaj z wodą i miodem. Schłódź w lodówce. Opcjonalnie do lemoniady możesz dodać dekoracyjnie kilka innych owoców.

Życzymy udanych eksperymentów kulinarnych z dziećmi i przede wszystkim – smacznego! 🙂

___

Czy wiesz, że na liście polskich produktów tradycyjnych znajdują się gofry pruski wyrabiane na Warmii? Składniki bazowe potrzebne do wyrabiania tej smakowitej przekąski to przede wszystkim mąka, mleko, jaja, masło oraz… drożdże. Tymczasem dooplacenia.pl informuje rodziców o opłatach za żłobki i przedszkola i dyskretnie przypomina o przeterminowanych płatnościach.

 

Zobacz, dlaczego potrzebujesz dooplacenia.pl w swoim przedszkolu.